Йога за деца в Айенгар Йога 108

20150730 umsh 2Автор Полина Маринич, преводач на български Маргарита Манева

IyengarYoga108 (Айенгар Йога 108) — това е студио за Айенгар йога, и всички занятия за възрастни се провеждат в съответствие с тази методика. В системата на Айенгар йога обаче, отсъства обучение на преподаватели за работа с деца, и съответно методология на такава работа, въпреки че има статии и препоръки от водещи преподаватели по тази тема. Освен това, в сърцето на Айенгар йога, а именно – Института по Айенгар йога в Пуна (RIMYI), всяка седмица се провеждат детски класове и за тях е отреден специален ден – неделя. Тогава в двете зали на Института се събират стотици деца от всички възрасти. Занятията се провеждат от най-опитните преподаватели в Института, а в залата присъстват едновремено няколко учителя, като правило между тях е внучката на Шри Б.К.С.Айенгар – Абиджата, която ръководи процеса. Подготовката на децата се явява важна част от образователния процес на Института. Енергията на тези занятия е удивителна. Децата се занимават изключително динамично и от време на време изпълняват такива сложни пози, които дори възрастните ученици с дългогодишен опит в Института се затрудняват да направят. Преподавателите са строги с децата, а децата се отнасят към тях с голямо уважение и почитание, както е прието в индийските традиции (макар и от време на време да успяват да палуват, докато си мислят че никой не гледа).

 

За децата на нашия Западен свят подобен подход може да се окаже неподходящ, в контекста на различните взаимоотношения „учител-ученик“ и различния подход към образованието.

 

Занятията по йога с деца в IyengarYoga108 се провеждат по метода YogaKids, разработен от Марша Уениг, преподавател по йога от САЩ с голям опит в майчинството и практиката на йога с деца, в това число и с терапевтични цели.

20120725 candleАз се обучавах по метода YogaKids при Виктория Занкина, единствения сертифициран по този метод преподавател в Русия, притежаващ правото да подготвя други преподаватели. За Виктория и нейните занятия можете да прочетете на руски тук. Когато Шри Б.К.С. Айенгар посети Москва през 2009 година, за да участва в Конвенцията по Айенгар йога, представянето на детската група на Виктория беше част от тържествената програма в чест на Гуруджи. Няма да преувелича ако кажа, че именно тази част от тържеството го трогна повече от всичко, както беше видно от реакцията му.

Занятията за деца в IyengarYoga108 се провеждат в групи от 4 до 7 и от 8 до 14 години, но това разделение е относително и зависи от индивидуалните особености на детето: някои са готови да се занимават от три годишна възраст, някои и на девет годишна въраст се чувстват комфортно в по-малката група, а някои бързат по-рано да се присъединят към големите. Структурата на занятията при по-малките и по-големите са сходни, но при по-малките присъства повече елемента на игра и развлечение, и по време на занятие се използват играчки и различни спомагателни материали за децата, докато в групата на по-големите може да присъства елемента на науката, и като цяло от децата се очаква малко по-сериозен подход. Така или иначе, занятията за всички възрасти са много разнообразни и йога се представя чрез асани (пози, позиции на тялото) и пранаяма (дихателни упражнения), и се явява един вид ръководство и пътечка, свързваща различните елементи на науката и изкуството – анатомия, биология, екология, математика, музика, чужди езици и др.

20150730 sirsasana

Една от отличителните черти на метода YogaKids е това, че при разработката му е била използвана теорията на Хауърд Гарднер за множествеността на интелекта. Според тази теория, във всеки човек преобладава един от следните типове: вербално-лингвистичен, логико-математически, визуално-пространствен, музилакно-ритмичен, телесно-кинестетичен, вътреличностен, интериндивиден и натуралистичен. Това означава, че за някой от нас е по-понятен езика на логиката и цифрите, други възприемат света като ритъм, трети – като ярък визуален образ, някои имат по-добро разбиране за себе си когато се общуват с другите, а други обръщат повече внимание навътре в себе си; може също да се каже, че някои възприемат информацията с очите си, други – с ушите си, а трети – на нивото на телесните си усещания. У някои се проявява ярко един от тези типове, а други успешно съчетават в себе си няколко в повече или по-малко равни пропорции. Основавайки се на опита си в провеждането на занятия с деца, мога уверено да кажа, че при тях тези типове се проявяват изключително отчетливо! Занятията за деца по метода YogaKids са построени така, че всеки от типовете да получава нещо разбираемо и близко за себе си: включваме по малко пеене, смятане, наблюдение, учим други езици, изучаваме собственото си тяло, света на животните, учим се да общуваме и да бъдем в тишина; разбира се, движим се много и, което е много важно за децата – почиваме.

В заключение бих искала да споделя някои противоречиви митове и представи за занятията по йога за деца, и да ги обясня:

  • «Всички деца са по природа гъвкави» Уви, това не е така! Даже сред децата в по-малките групи има много такива, които не могат да се наведат и да стигнат земята с връхчетата на пръстите си, или да седнат на пода със скръстени крака и изправен гръб.

  • «Искам да запиша детето си на гимнастика, нека се позанимава малко с йога, за да се огъвкави (или – детето ми вече ходи на гимнастика, не му е нужна йога»), или обратното – детето ми е толкова тромаво, каква йога?“» - Въпреки че заниманията с йога предполагат подобряване на гъвкавостта, силата, устойчивостта, те са коренно различни от занятията за гъвкавост, затова не трябва да очаквате че след месец занимания, детето ви ще седне в шпагат, нито да си мислите, че ако вече умее да прави шпагат, то йога не може да му даде нищо ново. С какво нашите занятия се отличават отгимнастическите, е описано по-горе.

  • «Децата сами се тренират по естествен начин, докато се разхождат и си играят» - За съжаление, в наше време децата или не получават достатъчно физическо натоварване в ежедневието си, или това натоварване се изразява в прекомерни усилия, водещи до скованост и напрежение в мускулите и ставите. Освен това, често в игрите се явява много конкуренция, сравнения, което е много изтощително за детето. На нашите занятия не се състезаваме, а се учим да съществуваме заедно, независимо от различията си.

  • «Детето ми освен на училище, ходи на музика, на плуване и на курс по фотография, това му е достатъчно» - Съгласна съм с това, че едостатъчно, дори вероятно му е малко в повече. Това, което веротно не му достига е почивка! Да, да, децата, въпреки че са пълни с енергия, също се и изморяват. Уморяват се физически и морално, уморяват се от конкуренцията, от оценките, от очакванията. На занятията по йога, децата не получават оценки на база на това колко могат да се наведат, или кой диша по-ритмично. А освен това, имат възможност „просто да полежат“, без да се притесняват че ще ги упрекнат че мързелуват.

  • «Аз съм против йога – това е чуждо на нашите традиции учение, индийските богове са прекалено много и изглеждат някак странно, а и съм чувал, че децата пеят мантри на тези занятия!» - занятията по йога не изискват следване на традиция или религия. В наше време, с йога успешно се занимават представители на различни религии и вярвания – хиндуисти, християни, юдаисти, мюсюлмани, будисти, атеисти и други, и в това няма никакво противоречие. Но моята цел не е да убедя тези, които са готови да спорят. И да, ние с децата пеем мантрата „Ом“ в качеството на поздрав – това добре успокоява и ги настройва за занятие. Думата „мантра“ е съставена от корените на две думи на санскрит: „манас“, означаващо „ум“, и „тра“ – „очистване“.

Занятие за деца се продължава един час, цена е 13 лева, за часове вижте Графика. Да зададете допълнителни въпроси или да се запишете за занятие можете като се свържете с мен по един от начините, указани в раздел Контакти.

20150728 sukhasana