Ефектите от позите от стоеж в Айенгар йога

Young Geeta Virabhadrasana 2Представената информация е базирана на материали на Гита и Б.К.С. Айенгар, редакция и превод на български - Маргарита Манева

Позите, изпълнявани от стоеж, се наричат на санскрит Уттхищтха стхити и се явяват основополагащи за всички останали асани. Асани от стоеж могат да изпълняват практически всички, независимо от възраст, пол и здравословно състояние. Могат да бъдат изпълнявани дори от болни и слаби, тъй като те приучават тялото към нови, непознати до този момент движения. Начинаещите в практиката на йога се учат съзнателно да направляват движенията на тялото посредством нервно-мускулната система. Създават се навици за самонаблюдение, усещане за движение на жизнената енергия в тялото. Начинаещите се учат да усещат присъствието и взаимодействието на клетъчната система, прана и силата на волята.

За начинаещите това са позите, посредством които се запознават с най-външните слоеве на тялото си и се учат да го разделят на различни части от най-големите към по-малките: ръце, крака, пръсти на ръцете и краката, китки, длани, ходила, подмишници, сгъвки на таза. Чрез насочване вниманието към тези области и съзнателния им контрол, учениците започват малко по малко да добиват по-фин контрол върху движенията им и вниманието започва да се измества от периферията към центъра.

прочети повече

Спомени за Гуруджи

Автор Полина Маринич, превод на български Маргарита Манева, статия е написана за списание "Йога за всички", бр.63, 2017

Gurujis birthday KatyaШри Б.К.С. Айенгар (1918 – 2014) е не само човекът с огромен принос за разпространение на йога далеч извън родината и Индия, но също е този, който е направил това древно учение достъпно буквално за всеки човек, независимо от възраст, пол и състояние на здравето, съхранявайки всички признаци на класическата хатха йога, без да отнеме от неговата дълбочина, и без да го трансформира в обикновено фитнес занимание. Днес последователите на Айенгар йога в света са милиони, а методиката му е представена в повече от 80 страни. Б.К.С. Айенгар е автор на множество книги по философия и практика на йога, а основополагащия му труд „Светлина върху йога“, издаден за пръв път през 1966 година, се е превърнал в своеобразна „Библия на йога“, и се използва както от преподаватели и практикуващи по Айенгар йога, така и по други направления.

Ако трябва да ви разкажа за особеностите на методиката на преподаване на Айенгар, това би било тема на цяла една отделна статия. Днес обаче, ми се иска просто да споделя личните си спомени за Гуруджи и моите срещи с него. Спомени, които са ми изключително скъпи.

Тези щастливи срещи с Гуруджи съвсем не са малко, отчитайки факта, че опита ми в йога не е толкова продължителен (занимавам сес Айенгар йога от 13 години, 6 от тях в качеството си на преопдавател, но на фона на това, че старшите преподаватели по методиката практикуват и преподават по 40-50 години, аз съм съвсем начинаещ).
За пръв път срещнах Гуруджи през 2006 година и беше незабравимо преживяване. Бях участник в семинар по Айенгар йога, който се провеждаше в Индия, недалеч от Пуна – града, където се помещава Института по Айенгар йога (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, RIMYI) и организаторите на семинара бяха успяли да организират екскурзия до Института. За да попаднете там на обучение, е необходимо да натрупате не по-малко от осем годишен опит в практиката си по Айенгар йога и след това да чакате реда си още около две години. Разхождах се по етажите на института от една страна с благоговение, от друга страна с неразбиране за това какво и къде се случва... Но истинският шок, който всички ние изпитахме беше когато, спускайки се в библиотеката на института, изведнъж (всичко се случи толкова внезапно, че аз и още няколко човека, които вървяхме отпред, рязко спряхме пред вратата, така че останалите започнаха да се блъскат в нас) Го видяхме! Човекът, когото бяхме виждали само по книгите. Той седеше при входа на библиотеката и работеше над книжата си. Гуруджи нямаше собствен кабинет и работеше в библиотеката, заедно с учениците си. За пръв път през живота си, но съвсем отчетливо разбрах какво означава израза „човек, от който идва светлина“. Буквално видях как от този побелял човек с космати вежди действително излиза някакво сияние. Виждайки нашето объркване, той се разсмя от сърце. Не помня за какво говори тогава Гуруджи, но дори престоя в близост до него беше достатъчен за да разтресе тялото ми за следващия половин час. По някаква причина тогава ми се създаде впечатлението, че Айенгар е много висок човек. След няколко години, когато видях Гуруджи по време на Айенгар йога конвенцията в Москва, бях удивена да установя, че всъщност съвсем не е висок на ръст...

прочети повече

Йога за деца в Айенгар Йога 108

20150730 umsh 2Автор Полина Маринич, преводач на български Маргарита Манева

IyengarYoga108 (Айенгар Йога 108) — това е студио за Айенгар йога, и всички занятия за възрастни се провеждат в съответствие с тази методика. В системата на Айенгар йога обаче, отсъства обучение на преподаватели за работа с деца, и съответно методология на такава работа, въпреки че има статии и препоръки от водещи преподаватели по тази тема. Освен това, в сърцето на Айенгар йога, а именно – Института по Айенгар йога в Пуна (RIMYI), всяка седмица се провеждат детски класове и за тях е отреден специален ден – неделя. Тогава в двете зали на Института се събират стотици деца от всички възрасти. Занятията се провеждат от най-опитните преподаватели в Института, а в залата присъстват едновремено няколко учителя, като правило между тях е внучката на Шри Б.К.С.Айенгар – Абиджата, която ръководи процеса. Подготовката на децата се явява важна част от образователния процес на Института. Енергията на тези занятия е удивителна. Децата се занимават изключително динамично и от време на време изпълняват такива сложни пози, които дори възрастните ученици с дългогодишен опит в Института се затрудняват да направят. Преподавателите са строги с децата, а децата се отнасят към тях с голямо уважение и почитание, както е прието в индийските традиции (макар и от време на време да успяват да палуват, докато си мислят че никой не гледа).

 

За децата на нашия Западен свят подобен подход може да се окаже неподходящ, в контекста на различните взаимоотношения „учител-ученик“ и различния подход към образованието.

 

Занятията по йога с деца в IyengarYoga108 се провеждат по метода YogaKids, разработен от Марша Уениг, преподавател по йога от САЩ с голям опит в майчинството и практиката на йога с деца, в това число и с терапевтични цели.

прочети повече