Прашант Айенгар. Интервю "Следващото поколение", част 2, "Практика"

Превод на български език - Олга Жбанова

Prashant young

През февруари 2005 г. R.Alexander Medin взе интервю от Прашант Айенгар в рамките на проекта "Следващотопоколение". В интервютоосвен Прашант, участват и внукът на Паттабхи Джойс- Шарат Рангасвами, синът наДешикачар и внукът на Кришнамачар Кастуб Дешикачар. Всички те отговарят на едни и същи въпроси.

Интервютата са публикувани в 4 издания на списание NAMARUPA

С разрешение на интервюиращия и издателите на списанието, публикувам превод на интервю със сина на Б.К.С.Айенгара, Прашант Айенгар.

Интервюто е обемно, затова ще бъде превеждано и публикувано на части. Преводът на български език се осъществява с помощта на група български ученици-доброволци. Тази част е преведена от Олга Жбанова. 

 

Част 2 - Практика

На каква възраст във Вас се появи желание ежедневно да практикувате йога?

Във всеки случай не в ранните години. Започнах доста късно, когато бях на около 20.

Какво породи желание да практикувате?

Нямах някакъв особен мотив. Никой не ме е принуждавал. Просто почувствах, че съм длъжен да го направя и започнах да практикувам.

Как бихте описал първото си разбиране за йога?

Обикновено процесът на познание изглежда така: ние забравяме това, което сме научили някога. Когато започвах, възможно е да съм мислил: «Това е йога». След това, когато получих някакви знания, на този нов етап, помислих: «Не, това не е йога. Ето това е йога». След някакво време, отново се връщах към: «Това НЕ е йога!». По този начин може да се каже, че преминах през няколко етапа, но не мога да кажа кога йога се вкорени в мен, защото кой може да провери това? Имах няколко прозрения- това е всичко- и продължих да практикувам, за да направя опита си по-дълбок.

Как бихте описали разбирането си за йога сега?

Сега чувствам, че йогата е всеобхватна наука за системата на човешкото същество, това което аз наричам «хуманика» (humanics, от human – човешки). В нея присъстват физиката на човека, психологията на човека, метафизиката на човека, парапсихологията на човека и психофизиката на човека-всички пет аспекта. Това е наука, изкуство, технология, философия и религия, които могат да окажат влияние, въздействие върху всеки аспект на човешкото същество: от физическото здраве до такива дълбочини, в които човек е способен да проникне и да преобразува всички тези аспекти на съществуването.

прочети повече

Прашант Айенгар. Интервю "Следващото поколение", част 1, "Баща и Учител"

Превод на български език - Олга Жбанова

prashant with gurujii

През февруари 2005 г. R.Alexander Medin взе интервю от Прашант Айенгар в рамките на проекта "Следващото поколение". В интервюто, освен Прашант, участват и внукът на Паттабхи Джойс- Шарат Рангасвами, синът на Дешикачар и внукът на Кришнамачар Кастуб Дешикачар. Всички те отговарят на едни и същи въпроси.

Интервютата са публикувани в 4 издания на списание NAMARUPA

С разрешение на интервюиращия и издателите на списанието, публикувам превод на интервю със сина на Б.К.С.Айенгара, Прашант Айенгар.

Интервюто е обемно, затова ще бъде превеждано и публикувано на части. Преводът на български език се осъществява с помощта на група български ученици-доброволци. Тази част е преведена от Олга Жбанова. 

Част 1 – Баща и Учител

На какво конкретно Ви учеше баща Ви?

Обучението по йога се отличава от обучението във всяка друга сфера, било музика, живопис, академично направление и т.н., където някой ви учи и вие получавате знания от този човек. Изучаването на йога е адхятма садхана (изучаване на самия себе си). Вие трябва да изследвате собственото си аз-своя ум, осъзнатост, разум и съвест-всичко това е вашето същество.

В йога ние не трябва просто да копираме това, на което ни учат. По-скоро трябва да се стараем да учим това, което сме разбрали и в равна степен да практикуваме това, което сме научили. Учителят може да ни обучава по свой начин, а ние интерпретираме и имаме предположение за това какво сме разбрали, но какво действително попиваме? За съжаление, много често не сме способни да фиксираме това, на което ни учи учителят. По този начин, естествено, възниква недоразбиране и неправилни интерпретации. Предметът на йога се отличава именно по това: ние трябва да разберем самите себе си: «Това е моето тяло, това е моя ум, това е моя разум, и това е емоционалната ми същност. ». След това трябва да се приближим към разбирането как да се отнасяме към всичко това. Аз не мога да се отнасям към всички тези съставляващи точно така, както това прави баща ми. Защото това е адхятма садхана: това е много субективно, индивидуално. Затова ни е необходим свой собствен път.

прочети повече

Ефектите от позите от стоеж в Айенгар йога

Young Geeta Virabhadrasana 2Представената информация е базирана на материали на Гита и Б.К.С. Айенгар, редакция и превод на български - Маргарита Манева

Позите, изпълнявани от стоеж, се наричат на санскрит Уттхищтха стхити и се явяват основополагащи за всички останали асани. Асани от стоеж могат да изпълняват практически всички, независимо от възраст, пол и здравословно състояние. Могат да бъдат изпълнявани дори от болни и слаби, тъй като те приучават тялото към нови, непознати до този момент движения. Начинаещите в практиката на йога се учат съзнателно да направляват движенията на тялото посредством нервно-мускулната система. Създават се навици за самонаблюдение, усещане за движение на жизнената енергия в тялото. Начинаещите се учат да усещат присъствието и взаимодействието на клетъчната система, прана и силата на волята.

За начинаещите това са позите, посредством които се запознават с най-външните слоеве на тялото си и се учат да го разделят на различни части от най-големите към по-малките: ръце, крака, пръсти на ръцете и краката, китки, длани, ходила, подмишници, сгъвки на таза. Чрез насочване вниманието към тези области и съзнателния им контрол, учениците започват малко по малко да добиват по-фин контрол върху движенията им и вниманието започва да се измества от периферията към центъра.

прочети повече

Спомени за Гуруджи

Автор Полина Маринич, превод на български Маргарита Манева, статия е написана за списание "Йога за всички", бр.63, 2017

Gurujis birthday KatyaШри Б.К.С. Айенгар (1918 – 2014) е не само човекът с огромен принос за разпространение на йога далеч извън родината и Индия, но също е този, който е направил това древно учение достъпно буквално за всеки човек, независимо от възраст, пол и състояние на здравето, съхранявайки всички признаци на класическата хатха йога, без да отнеме от неговата дълбочина, и без да го трансформира в обикновено фитнес занимание. Днес последователите на Айенгар йога в света са милиони, а методиката му е представена в повече от 80 страни. Б.К.С. Айенгар е автор на множество книги по философия и практика на йога, а основополагащия му труд „Светлина върху йога“, издаден за пръв път през 1966 година, се е превърнал в своеобразна „Библия на йога“, и се използва както от преподаватели и практикуващи по Айенгар йога, така и по други направления.

Ако трябва да ви разкажа за особеностите на методиката на преподаване на Айенгар, това би било тема на цяла една отделна статия. Днес обаче, ми се иска просто да споделя личните си спомени за Гуруджи и моите срещи с него. Спомени, които са ми изключително скъпи.

Тези щастливи срещи с Гуруджи съвсем не са малко, отчитайки факта, че опита ми в йога не е толкова продължителен (занимавам сес Айенгар йога от 13 години, 6 от тях в качеството си на преопдавател, но на фона на това, че старшите преподаватели по методиката практикуват и преподават по 40-50 години, аз съм съвсем начинаещ).
За пръв път срещнах Гуруджи през 2006 година и беше незабравимо преживяване. Бях участник в семинар по Айенгар йога, който се провеждаше в Индия, недалеч от Пуна – града, където се помещава Института по Айенгар йога (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, RIMYI) и организаторите на семинара бяха успяли да организират екскурзия до Института. За да попаднете там на обучение, е необходимо да натрупате не по-малко от осем годишен опит в практиката си по Айенгар йога и след това да чакате реда си още около две години. Разхождах се по етажите на института от една страна с благоговение, от друга страна с неразбиране за това какво и къде се случва... Но истинският шок, който всички ние изпитахме беше когато, спускайки се в библиотеката на института, изведнъж (всичко се случи толкова внезапно, че аз и още няколко човека, които вървяхме отпред, рязко спряхме пред вратата, така че останалите започнаха да се блъскат в нас) Го видяхме! Човекът, когото бяхме виждали само по книгите. Той седеше при входа на библиотеката и работеше над книжата си. Гуруджи нямаше собствен кабинет и работеше в библиотеката, заедно с учениците си. За пръв път през живота си, но съвсем отчетливо разбрах какво означава израза „човек, от който идва светлина“. Буквално видях как от този побелял човек с космати вежди действително излиза някакво сияние. Виждайки нашето объркване, той се разсмя от сърце. Не помня за какво говори тогава Гуруджи, но дори престоя в близост до него беше достатъчен за да разтресе тялото ми за следващия половин час. По някаква причина тогава ми се създаде впечатлението, че Айенгар е много висок човек. След няколко години, когато видях Гуруджи по време на Айенгар йога конвенцията в Москва, бях удивена да установя, че всъщност съвсем не е висок на ръст...

прочети повече

Йога за деца в Айенгар Йога 108

20150730 umsh 2Автор Полина Маринич, преводач на български Маргарита Манева

IyengarYoga108 (Айенгар Йога 108) — това е студио за Айенгар йога, и всички занятия за възрастни се провеждат в съответствие с тази методика. В системата на Айенгар йога обаче, отсъства обучение на преподаватели за работа с деца, и съответно методология на такава работа, въпреки че има статии и препоръки от водещи преподаватели по тази тема. Освен това, в сърцето на Айенгар йога, а именно – Института по Айенгар йога в Пуна (RIMYI), всяка седмица се провеждат детски класове и за тях е отреден специален ден – неделя. Тогава в двете зали на Института се събират стотици деца от всички възрасти. Занятията се провеждат от най-опитните преподаватели в Института, а в залата присъстват едновремено няколко учителя, като правило между тях е внучката на Шри Б.К.С.Айенгар – Абиджата, която ръководи процеса. Подготовката на децата се явява важна част от образователния процес на Института. Енергията на тези занятия е удивителна. Децата се занимават изключително динамично и от време на време изпълняват такива сложни пози, които дори възрастните ученици с дългогодишен опит в Института се затрудняват да направят. Преподавателите са строги с децата, а децата се отнасят към тях с голямо уважение и почитание, както е прието в индийските традиции (макар и от време на време да успяват да палуват, докато си мислят че никой не гледа).

 

За децата на нашия Западен свят подобен подход може да се окаже неподходящ, в контекста на различните взаимоотношения „учител-ученик“ и различния подход към образованието.

 

Занятията по йога с деца в IyengarYoga108 се провеждат по метода YogaKids, разработен от Марша Уениг, преподавател по йога от САЩ с голям опит в майчинството и практиката на йога с деца, в това число и с терапевтични цели.

прочети повече