Йога за деца в Айенгар Йога 108

20150730 umsh 2Автор Полина Маринич, преводач на български Маргарита Манева

IyengarYoga108 (Айенгар Йога 108) — това е студио за Айенгар йога, и всички занятия за възрастни се провеждат в съответствие с тази методика. В системата на Айенгар йога обаче, отсъства обучение на преподаватели за работа с деца, и съответно методология на такава работа, въпреки че има статии и препоръки от водещи преподаватели по тази тема. Освен това, в сърцето на Айенгар йога, а именно – Института по Айенгар йога в Пуна (RIMYI), всяка седмица се провеждат детски класове и за тях е отреден специален ден – неделя. Тогава в двете зали на Института се събират стотици деца от всички възрасти. Занятията се провеждат от най-опитните преподаватели в Института, а в залата присъстват едновремено няколко учителя, като правило между тях е внучката на Шри Б.К.С.Айенгар – Абиджата, която ръководи процеса. Подготовката на децата се явява важна част от образователния процес на Института. Енергията на тези занятия е удивителна. Децата се занимават изключително динамично и от време на време изпълняват такива сложни пози, които дори възрастните ученици с дългогодишен опит в Института се затрудняват да направят. Преподавателите са строги с децата, а децата се отнасят към тях с голямо уважение и почитание, както е прието в индийските традиции (макар и от време на време да успяват да палуват, докато си мислят че никой не гледа).

 

За децата на нашия Западен свят подобен подход може да се окаже неподходящ, в контекста на различните взаимоотношения „учител-ученик“ и различния подход към образованието.

 

Занятията по йога с деца в IyengarYoga108 се провеждат по метода YogaKids, разработен от Марша Уениг, преподавател по йога от САЩ с голям опит в майчинството и практиката на йога с деца, в това число и с терапевтични цели.

прочети повече