История на "Айенгар Йога 108"

"Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108)това е първото студио за Айенагра йога на територията на България и единственото студио в тази страна, което получава официално разрешение от Гуруджи да носи неговото име. Студиото започва работа през 2011 година в курортното селище Равда. През 2016 година студиото отваря своите врати в столицата на България – София.

В историята на студиото има много „неслучайни случайности“, в това число – номера на апартамента, в който беше организирано първото помещение на студиото. Едва при оформянето на документите забелязах, че номера е 108! Отчитайки факта, че това число е много специално за ведическата култура и в частност – в йога, можех да приема това единствено като добър знак. След това, вече нямаше нужда да мисля име на студиото – разбира се че е "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108)!

Няколко месеца преди да отворя студиото, през 2010 г., бях защитила своя първи изпит по Айенгар йога, с ниво Introductory 1, който вече не съществува, но даваше възможност да се асистира на основния преподавател; а буквално месец преди началото на студиото – в началото на 2011 година – изпит за ниво Introductory 2, с който станах сертифициран преподавател по Айенгар йога.

Чувствах голяма отговорност и едновременно с това чест, да представя Айенгар йога в България – страна, в която в дадения момент нямаше нито преподаватели,нито студия, работещи по тази методика. Затова разчитах на поддръжка от страна на асоциацията „Насърчаване на развитието на Айенгар йога в Русия“ и написах писмо до самия Гуруджи, Шри Б.К.С. Айенгар, в което му описах сложната ситуация. Помолих Стефани Квирк, една от най-близките помощнички и ученички на Гуруджи, да му предаде това писмо лично. След няколко месеца, когато Стефани се върна в Пуна, ми изпрати в електронно съобщение отговор, в който Гуруджи е благословил моето студио, носещо неговото име и е помолил да не провеждам терапевтични класове, докато не получа сертификат за съответното ниво.

След още няколко месеца, през есента на 2012 година, самата аз се отправих към Пуна. Отнесох на Гуруджи двете негови книги, които са издадени на български език – „Светлина върху йога“ и „Светлина върху пранаяма“. С треперещи крака отидох в библиотеката на Института, където Гуруджи работеше всеки следобед, и на колене му поднесох тези книги, и го помолих да се постави подписа си върху писмото, което бях разпечатала (от вълнение съм говорила толкова тихо, че ми се наложи да му разкажа цялата история два пъти).

Ето го и писмото:

20160610 DSC04679

Гуруджи с радост прие книгите, с думите,че издателите не са му изпратили екземпляри от превода на неговите фундаментални трудове на български език. Сега, вероятно, тези книги все още са на рафтовете на библиотеката на RIMYI, заедно с хилядите други трудове по йога.

През 2013 година се роди дъщеря мии в следващите няколко години посветих времето си на нея. След като тя поотрастна, продължавам да разпространявам Айенгар йога в България и да правя така, че учението на Шри Б.К.С. Айенгар да става познато на колкото може повече хора. 

Очаквам всички желаещи да се запознаят с Айенгар йога на практика в своето студио, "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108) София.