Полина Маринич

20160816 AGO 3277 preview1200x1200 2

Основател, собственик и преподавател в "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108).

Занимавам се с Айенгар йога от 2003 година, преподавам от 2010 година.

Преминала съм курс на обучение в московския център по Айенгар йога (Yoga Practika) в годините 2005-2006, а в годините 2010-2012 съм работила там като преподавател.

През 2010 година успешно си взех изпита за ниво Introductory 1, а през 2011 – за ниво Introductory 2, през 2012 ми беше издаден сертификат Introductory 2 RIMYI.

През 2011 открих IyengarYoga108 в България.

Два пъти съм посещавала института по Айенгар йога в Пуна, Индия (RIMYI), където се учих непосредствено от Шри Б.К.С. Айенгар, Прашант и Гита Айенгар, Абиджати Шридхар (Айенгар) и други водещи преподаватели от института. Участвала съм в Конвенциите по Айенгар йога в Русия (през 2009 година Конвенцията беше водена от самия Шри Б.К.С. Айенгар, а през 2011 година – от един от неговите най-близки ученици, Манусо Манос), присъствала съм на мастер класове и обучения на водещи преподаватели по Айенгар йога от световна величина, като Манусо Манос, Стефани Квирк, Луис Щайнберг, Габриела Джубиляро, Еял Шифрони, Керри Оверко, Глория Голдберг, Фаек Бирия, практикувала съм с водещи руски преподаватели – Елена Улмасбаева, Елена Матвеева, Инеса Машянова, Олга Звонцова, Сергей Угрюмов. Продължавам да се уча и да повишавам квалификацията си, като използвам всяка възможност дапосещавам мастер класове на старши преподаватели. Мои учители се явяват и учениците ми - именно те поставят пред мен нови задачи, на които да търся път за решение.

Вече много години йога е неотменна част от живота ми. Чрез нея опознах по-добре себе си, способностите на тялото си и неговите ограничения, които може, макар и бавно, да бъдат преодоляни; научих за свойствата на ума, също и за това, което наричаме „характер“; за това, че съвършенството е недостижимо, стремежът към него е необходим; за това, че пътя към себепознанието и познанието за окръжаващия ни свят е безкраен. Навярно всичко това е резултат не единствено на практиката ми в йога, но също благодарение на личния опит, който всеки човек натрупва през живота си, и неизбежните промени, които настъпват през това време. Не може да се постави рязко разграничение между това, кое йога ми е дала, и кое – самият живот в ежедневните си проявления, тъй като всички компоненти на нашия живот са тясно свързани и нито едно явление не съществува отделено от останалите.

До срещата си с йога, никога не се бях занимавала с каквито и да е физически активности. Тялото ми винаги е било слабо и едновременно сковано, което е характерно за хора с моята физика. Съпътстваха ме и други вродени и придобити в детството особености на развитието – плоскостъпие, сколиоза, неправилна стойка.

По някаква причина, думата „йога“ ме привличаше още от юношеските ми години, макар представите ми за това учение да бяха неяси, дори нищожни. При самото си преместване от родния ми град, Таганрог в Москва ми се отдаде възможност да се запозная с йога. В този момент, в Москва, йога беше вече добре развита и представена от различни методики и направления. Но това, че попаднах именно в московския център по Айенгар йога, беше по-скоро щастлива случайност, отколкото резултат от осъзнат избор. Още на първото занятие, тялото ми показа цялата си скованост и слабост: когато се навеждах напред не само че не можех да достигна до пръстите на краката си, но едва стигах коленете си. Тогава бях на 28 години, и докато не стъпих на постелката за йога дори не се бях замисляла за ограниченията на тялото си, а ето че сега те се явяваха яред мен в целия си блясък. Именно заради това продължих да се занимавам, въпреки че всеки клас представляваше за мен голямо изпитание.

Трябва да си призная,че практиката ми не винаги беше редовна. Често мързела, умората и заетостта ми водеха до седмици, и дори месеци, в които не се явявах в центърапо йога, но след това отново се завръщах. В един момент реших да се запиша на преподавателски курс, за да задълбоча познанията си. Учих се лично за себе си, въпреки че дълбоко в мен се таеше надежда, или по-скоро мечта, че някой ден действително ще мога да преподавам, но ми се струваше малко вероятно , тъй като моето тяло, както и преди, се променяше изключително трудно и бавно, а моята кариера се развиваше в съвсем различна насока. Затова, завърших курса, но по това време не станах преподавател.

Моята професионална дейност винаги е била свързана по един или друг начин с финанси, счетоводство и управление. Добре се справях със задачите си, но работата не ми доставяше нито радост,нито удовлетворение. След раздялата ми с поредната ми управленска длъжност, започнах да мисля за започване на собствен бизнес, и ми хрумна че това може да е йога студио. Едновременно с това, идеята да преподавам се завърна. В много кратки срокове ми се наложи да си спомня това, което изучавах преди няколко години в своя курс и да се явя на своя пръв сертификационен изпит за преподавател по йога.

С първото проведено от мен занятие разбрах,че тази дейност е коренно различна от това, с което се бях занимавала през последните 15 години. Трудът на преподавателя по йога съвсем не е лек, но целите, начините за постигането им, мотивацията и резултатите се оказаха за мен по-важни и значими. Промяната на състоянието на хората след занятие, това как болката отшумява, на нейно място идват спокойствие и удовлетворение, когато човек се изправи на пътя на йога и на свой ред прави важни открития за себе си по този път, не би могло да се сравни с никакви материални блага, които бих могла да получа работейки предишната си работа. В същото време, натрупания управленчески и финансов опит ми помагат да осъществявам административните си функции като собственик и ръководител на студио.

Създадох "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108) с огромно старание и любов, и винаги ми е било приятно да чуя от посетители на моето студио, че това се забелязва. Разбира се, съм открита и за забележки и препоръки, които можете да ми изкажете лично, или като се свържете с мен по някой от начините, указани в раздел Контакти.

Елате да практикувате!

AGO 3779 slider 1292x582 2