Видове и нива на занятия

01.

Начинаещи

В случай, че никога не сте се занимавали с йога, или сте се занимавали с йога по методика различна от тази на Айенгар, включете се в час с ниво Начинаещи. В часовете от това ниво се запознаваме с принципите на методиката на Айенгар, практикуваме основни асани и се учим при необходимост да използваме помощни материали, а също така започваме усвояването на базови обърнати асани: Сарвангасана (стойка на рамене) и Халасана.

02.

Основен

Ако вече имате опит с Айенгар методиката, и можете да задържате Сарвангасана в продължение на 5 минути, можете да се включите в клас с ниво Основен.

В часовете от това ниво се учат по-сложни пози, в т.ч. и обърнати като Ширшасана (стойка на глава), Адхо Мукха Врикшасана (стойка на ръце), Пинча Маюрасана (стойка на предмишници), вариации на Сарвангасана.

03.

Интензивен

В часовете от ниво Интензивен, включваме опитни практикуващи, които имат опит със системата на Айенгар поне две години. Усвояваме по-сложни асани, а времето за задържане на вече заучените асани се увеличава. Обръща се внимание на по-тънки и дълбоки аспекти на практиката.

Моля, консултирайте се с преподавателя преди да се включите в този клас.

04.

Здрав гърб

Клас „Здрав гърб“ е предназначен за тези от вас, които искат да отделят специално внимание върху работата на гръбначния стълб и да се научат да работят правилно в позите при по-леки проблеми с гръбнака.

Натоварването тук е по-малко в сравнение с общите класове и се използват по-леки варианти за изпълнение на позите.

05.

За деца

Детските класове се провеждат в различни групи според възрастта – 4-7 години и 8-14 години.

Децата в на възраст 6-8 години могат да посещават и двете групи, в зависимост от това, кое занятие повече им допада и в коя група стила и натоварването е подходящо за техните възможности. Подробно за занятията за деца четете тук.

06.

Жени

В женския клас разучаваме особеностите на практиката, способстваща за възстановяване и поддържане на женското здраве.

От съществена важност за всяка жена е да построи практиката си в съответствие със състоянието си и менструалния цикъл, уважавайки своята женска природа. Практиката в тези класове може да е както разпускаща, така и доста активна.

07.

За бременни

Бременните жени трябва да практикуват по различна програма, подпомагаща организма в адаптацията му към настъпващите промени, укрепваща гръбнака и разкритието на таза. Практиката силно се отличава от тази в обичайните класове и варира в зависимост от състоянието на бременната и от това в кой триместър е бременността. Подходяща е единствено при бременност без усложнения! (уверете се че нямате противопоказания).

08.

Йога ланч

Клас Йога ланч“ е предназначен за хората работещи в офис, които искат да се освободят от напрежението, да се раздвижат и да си отпочинат в средата на работния ден. Отделя се внимание на шията и гърба, чието пренатоварване е характерно за седящата работа, както и на релаксация.

Този клас е по-кратък от останалите и пордължава 1 час.