Система на занятията

В течение на месеца, програмата на занятията в "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108), също както и повечето Айенгар йога студия по света, следва системата на Института по Айенгар йога в Пуна (RIMYI).

През първата седмица (от 1-ви до 7-ми ден на всеки месец), акцента се поставя върху изпълнение на пози от стоеж (Утхищтха Стхити), които са основата на Айенгар йога.

През втората седмица (от ден 8 до 14 на всеки месец) – на разтягания напред (Пасчима Пратана Стхити) и усукващи пози (Паривритта Стхити).

През третата седмица (от ден 15 до 21 на всеки месец) е за навеждания назад (Пурва Пратана Стхити).

През четвъртата седмица (от ден 22 до ден 28 от месеца), се обръща внимание на възстановяваща практика (Вишранта Карака) и пранаяма (или подготовка за нея).

Последните няколко дни всеки преподавател може да предложи програма по свой избор.

Обърнати асани се изпълняват във всяко занятие, независимо от това коя седмица е.

Асани от положение на седеж (Упавищта Стхити), абдоминални пози (пози, укрепващи коремно-поясната област - Удара Акунчана Стхити) и Суря Намаскар (динамично свързани помежду си пози - Приветствие към Слънцето), а също и баланси на ръце, могат да бъдат включени в програмата за всяка седмица.

Тази система помага за това, в занятията да присъстват всички видове асани, и това е много важно за изграждане на хармонична практика. Понякога учениците избират да посещават само определени часове от седмицата, считайки някоя от групите асани за „нелюбими“ или маловажни, но е препоръчително занятия да се посещават всяка седмица, и да се отделя внимание на всяка група асани, включително и във време на личната практика у дома.