Айенгар йога в България

Teachers training Varna

В България, Айенгар йога навлезе в 2011 и тъй като обучението и сертификацията на преподаватели по тази методика е продължителен и сериозен процес, преди 2018 всички сертифицирани преподаватели, представящи тази методика тук, бяха чужденци.

В 2018, след няколко години обучение с усърдие и постоянство, успешно бяха сертифицирани преподаватели по Айенгар йога - българи, живущи и преподаващи в страната. Така, броят на преподавателите в България значително нарастна и сега има 25 души такива.

Когато през 2010 година взех решение да открия собствено йога студио в България, бях изненадана да не намеря никаква информация за Айенгар йога в тази страна, още повече, че сертифицирани преподаватели в тази методика има в повече от 80 страни по целия свят и са почти 6000 човека, по данни на официалния сайт на RIMYI (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute) , в това число и съседни страни – Гърция, Турция, Румъния, Сърбия. Освен това много българи бяха задочно запознати с учението на Б.К.С. Айенгар посредством неговите книги, издадени на български език през 2003 и 2008 година – „Светлина върху йога“ и „Светлина върху пранаяма“, явяващи се авторитетен справочен материал за онези, които практикуват йога самостоятелно или в рамките на други направления. Така или иначе, към даденият момент, методиката на Айенгар не беше представена.

През 2010 година организирах семинар с един от най-добрите руски преподаватели по Айенгар йога – Елена Матвеева, а в същата година започнах да организирам и откриването на IyengarYoga108, а през 2011 година, студиото отвори врати. Това беше първото студио по Айенгар йога, откривано в България, а и досега е единственото студио, получило официално разрешение от Шри Б.К.С. Айенгар да носи неговото име (подробно за историята на студиото прочетете тук). При получаването на това разрешение, аз се обърнах към RIMYI с молба да добавят България към списъка със страни, където се преподава Айенгар йога.

Вероятно в този момент в страната е назряла потребност от появата на Айенгар йога, тъй като почти едновременно и независимо един от друг, трима човека откриха такива студия:

  • Аз (Полина Маринич), открих "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108) в Равда през 2011 година (през 2016 година студиото е се преместило в София);

  • Друга руска жителка, Наталия Сибирякова (Алони), откри студио Master Of Balance във Варна през 2012 година;

  • Преподавателят от Гърция Кристос Павлу, пристигнал тук по покана на две български момичета, заинтересовани от Айенгар йога – Магдалена Чавдарова (Линкова) и Зоя Иванова, откри Айенгар йога център София през 2012 година;

  • Анна Данаилова от Русия през 2012 година започна да преподава Айенгар йога в различни студия в София и в 2018 откри „Саттвика Айенгар йога Студио“. 

След като в 2018 бяха проведени изпити за новите преподаватели, в момента пълен списък на сертифицирани Айенгар йога преподаватели в България е следния:

Албина Колева (София) – Introductory 2

Анна Данилова (София) – Junior Intermediate 1

Ваня Лучкова (Бургас) - Introductory 2

Гергана Георгиева (София) - Introductory 2

Гергана Попова (Бургас) - Introductory 2

Даниел Димитров (В. Търново) - Introductory 2

Екатерина Минкова (София) - Introductory 2

Елка Гигилева (В.Търново) - Introductory 2

Зоя Иванова (София) - Introductory 2

Кристос Павлу (София) - Junior Intermediate 3

Малина Комитска (Плевен) - Introductory 2

Мария Арангелова (Варна) - Introductory 2

Мария Йорданова (Господинова) (Русе) - Introductory 2

Маргарита Димитрова (София) - Introductory 2

Маргарита Манева (София) - Introductory 2

Мая Шишкова (Варна) - Introductory 2

Мила Рангелова (София) - Introductory 2

Михаил Петров (Варна) - Introductory 2

Наталия Алони (Варна) - Junior Intermediate 1

Полина Маринич (София) - Introductory 2

Полина Зафирова (Сливен) - Introductory 2

Савелия Стойкова (София) - Introductory 2

Стефания Ливингстон (Пловдив) - Introductory 2

Теодор Пейчев (Русе) - Introductory 2

Юлия Орлова (София) - Introductory 2

(Пълния списък със сертифицирани преподаватели, е представен на официалният сайт на RIMYI).

Представянето на Айенгар йога в България посредством хора, които се учат непосредствено в Института по Айенгар йога в Пуна, Индия, и при други преподаватели от високо ниво е много важно, за да може да възникне жива връзка с учението, в т.ч. и обратна връзка – когато учениците могат да задават въпроси относно своята практика и да получават отговори. Интереса към това направление в йога е голям и продължава да расте. Не само тези, за които Айенгар йога е лична практика, но и преподавателите от други направления забелязват преимуществата на тази методика. Мастер класове на преподаватели с висока степен стават традиция и събират все повече хора.

Вече нееднократно са се провеждали семинари и мастер класове на такива преподаватели като:

  • Елена Улмасбаева (Senior Intermediate 3) – ръководител на най-голямата организация по Айенгар йога в Русия „Йога практика“, председател на изпълнителния съвет на асоциацията „Насърчаване на развитието на Айенгар йога в Русия“;

  • Еял Шифрони (Senior), ръководител на Iyengar Yoga Center of Zichron-Ya’akov в Израел и автор на популярните книги по Айенгар йога «A Chair For Yoga», «Props For Yoga Vol. 1», «Props For Yoga Vol.2»;

  • Егор Ротов (Senior Intermediate 2, Русия)

  • Сергей Угрюмов (Senior Intermediate 1, Русия)

  • Владимир Жандов (Junior Intermediate 3, САЩ)

Преподавателката от Русия Олга Звонцова (Senior Intermediate 1) редовно посещава България и не само води занятия и мастер класове в различни градове (Варна, Велико Търново, Сливен), но и в продължение на няколко години провеждаше успешно завършения в 2018 пръв за България учителски курс, организиран от Наталия Сибирякова (Алони) в студио Master Of Balance, а така също подготвяше вече сертифицираните преподаватели за защита на изпит за по-високо ниво.

Кристос Павлу (Junior Intermediate 3) и Мариос Аргирос (Senior Intermediate 3) от Великобритания провеждаше втория учителски курс на базата на „Айенгар йога център София“, който също се завърши в 2018.

По този начин, за едва няколко години от представянето си в България, Айенгар йога привлече много практикуващи и спечели любовта и уважението на десетки ученици, и това е само началото на дълъг и интересен процес.