Айенгар йога в България

Teachers training Varna

В България, Айенгар йога навлезе преди едва няколко години и тъй като обучението и сертификацията на преподаватели по тази методика е продължителен и сериозен процес, досега всички сертифицирани преподаватели, представящи тази методика тук, са чужденци. В момента се провеждат два учителски курса,

на които българските ученици вече няколко години изучават Айенгар йога с усърдие и постоянство, и скоро ще попълнят редовете на преподавателите по това направление на класическа йога, чийто брой в целия свят е почти 6000 човека, по данни на официалния сайт на RIMYI (Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute).

Когато през 2010 година взех решение да открия собствено йога студио в България, бях изненадана да не намеря никаква информация за Айенгар йога в тази страна, още повече, че сертифицирани преподаватели в тази методика има в повече от 80 страни по целия свят, в това число и съседни страни – Гърция, Турция, Румъния. Освен това много българи бяха заочно запознати с учението на Б.К.С. Айенгар посредством неговите книги, издадени на български език през 2003 и 2008 година – „Светлина върху йога“ и „Светлина върху пранаяма“, явяващи се авторитетен справочен материал за онези, които практикуват йога самостоятелно или в рамките на други направления. Така или иначе, към даденият момент, методиката на Айенгар не беше представена.

През 2010 година организирах семинар с един от най-добрите руски преподаватели по Айенгар йога – Елена Матвеева, а в същата година започнах да организирам и откриването на "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108), а през 2011 година, студиото отвори врати. Това беше първото студио по Айенгар йога, откривано в България, а и досега е единственото студио, получило официално разрешение от Шри Б.К.С. Айенгар да носи неговото име (подробно за историята на студиотопрочетете тук). При получаването на това разрешение, аз се обърнах към RIMYIс молба да добавят България към списъка със страни, където се преподава Айенгар йога.

Вероятно в този момент в страната е назряла потребност от появата на Айенгар йога, тъй като почти едновременно и независимо един от друг, трима човека откриха такива студия:

  • Аз (Полина Маринич), открих "Айенгар Йога 108" (IyengarYoga108) в Равда през 2011 година (през 2016 година студиото е се преместило в София);

  • Друга руска жителка, Наталия Сибирякова (Алони), откри студио Master Of Balance във Варна през 2012 година;

  • Преподавателят от Гърция Кристос Павлу, пристигнал тук по покана на две български момичета, заинтересовани от Айенгар йога – Магдалена Чавдарова (Линкова) и Зоя Иванова, откри Айенгар йога център София през 2012 година;

  • Анна Данаилова от Русия през 2012 година започна да преподава Айенгар йога в различни студия в София.

(Към този момент, Айенгар йога в България все още е представена от същите лица и студия, а пълния списък със сертифицирани преподаватели, е представен на официалният сайт на RIMYI).

Представянето на Айенгар йога в България посредством хора, които се учат непосредствено в Института по Айенгар йога в Пуна, Индия, и при други преподаватели от високо ниво е много важно, за да може да възникне жива връзка с учението, в т.ч. и обратна връзка – когато учениците могат да задават въпроси относно своята практика и да получават отговори. Интереса към това направление в йога е голям и продължава да расте. Не само тези, за които Айенгар йога е лична практика, но и преподавателите от други направления забелязват преимуществата на тази методика. Мастер класове на преподаватели с висока степен стават традиция и събират все повече хора.

Преподавателката от Русия Олга Звонцова (Senior Intermediate 1) редовно посещава България и не само води занятия и мастер класове в различни градове (Варна, Велико Търново, Сливен), но и в продължение на няколко години провежда първият за България учителски курс, организиран от Наталия Сибирякова (Алони) в студио Master Of Balance, а така също подготвя вече сертифицираните преподаватели за защита на изпит за по-високо ниво.

Вече нееднократно са се провеждали семинари и мастер класове на такива преподаватели като Елена Улмасбаева (Senior Intermediate 3) – ръководител на най-голямата организация по Айенгар йога в Русия „Йога практика“, председател на изпълнителния съвет на асоциацията „Насърчаване на развитието на Айенгар йога в Русия“; Еял Шифрони (Senior), ръководител на Iyengar Yoga Center of Zichron-Ya’akov” в Израел и автор на популярните книги по Айенгар йога «A Chair For Yoga», «Props For Yoga Vol. 1», «Props For Yoga Vol.2»; Мариос Аргирос (Senior Intermediate 3) от Великобритания надзирава учителския курс, който се провежда на базата на „Айенгар йога център София“.

По този начин, за едва няколко години от представянето си в България, Айенгар йога привлече много практикуващи и спечели любовта и уважението на десетки ученици, и това е само началото на дълъг и интересен процес.